2014/01/10

HEALTH: Goedkope superfoods!

Iedereen kent ze wel: superfoods. Ze zijn al een aantal keren voorbij gekomen in mijn posts. Naar mijn idee een goede aanvulling in een al gezonde voedingsstijl.

Superfoods zijn nog lang niet over hun hoogtepunt heen, ook in 2014 zal de superfood-hype blijven. In Amerika is het zelfs zo ver dat quinoa (zaadsoort) al bijna niet meer te verkrijgen is. Dit heeft tot gevolg dat het alsmaar duurder wordt, terwijl al deze verschillende superfoods allemaal al best duur zijn, wil je elke ochtend je havermout garneren met gojibessen, lunchen met een blauwgroene algen-salade en een tarwegras-shotje en dan ook nog dineert met een soep van macawortel en een chiazaad-puddinkje als toetje! Héél gezond maar hartstikke duur..

Boerenkool

Maar er is goed nieuws voor de superfoodie's onder ons! Er zijn veel goedkopere alternatieven die net zo gezond zijn en die niet eerst met een pakezel vervoerd hoeven te worden. Zo kun je de duurdere met de goedkopere superfoods combineren en geld overhouden voor andere leuke en lekkere dingen!

De bekendste superfoods uit de lijst van voedingsexpert David Wolfe (2012), een van de belangrijkste aanjagers van deze lijst en überhaupt van superfoods: 
Gojibessen, chiazaden, rauwe cacao, maca, bijenproducten (zoals honing), spirulina, blauwgroene AFA-superalgen, oceaanplankton, aloë vera, hennepzaad en kokosproducten.

Alternatieve superfoods:
Fruit: aardbeien, appels, blauwe bessen en avocado.
Groente: boerenkool, broccoli, asperges, kool, tomaten, knoflook en wortels.
Noten en zaden: amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten.

NB: deze lijst is een eerste richtlijn. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer producten zijn die eveneens veel goeds bevatten, goedkoper en makkelijk verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan: prei, spinazie, bieten, pruimen, druiven, rozijnen, linzen, walnoten, havermout en verse kruiden zoals basilicum (Foodness, 2014). 

Een ouderwets bord stamppot boerenkool is dus al een overheerlijke superfood-maaltijd! Live, love, eat!

Xoxo Anneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten