2014/01/15

FOOD: Pure nasi: zonder zakjes en pakjes

Vroeger leefden wij zowat op zakjes, pakjes en potjes. Het heeft mijn kookkennis en -skills flink uitgebreid maar een tijd geleden besloot ik zoveel mogelijk zonder de standaard pakjes en zakjes te kokkerellen. Ik gebruik bijvoorbeeld nog wel eens de boemboe uit een pakje, handig voor als je niet veel tijd hebt maar ook omdat dit gewoon erg lekker is! Het lijkt altijd heel gemakkelijk en snel maar zonder dit 'voorgefabriceerde' voedsel is het nog veel gemakkelijker én, vandaag de dag ook erg belangrijk, goedkoper! Je hoeft namelijk maar 1 x in de zoveel tijd je favoriete kruiden aan te schaffen en niet elke keer opnieuw een kant en klaar pakje of zakje kruiden te kopen! 

Pure nasi!

Het pure 'zonder pakjes en zakjes' recept wat ik vandaag wil delen is een heerlijke Aziatische nasi maaltijd. 

Benodigdheden (2-3 personen):
150 gram zilvervliesrijst 
50 gram spekreepjes
150 gram rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 prei
1/2 bakje champignons
1 rode peper
150 gram haricot verts of sperziebonen
3 el ketjap manis
1 el komijnpoeder
1/2 bosje koriander (of 1 tl korianderpoeder)
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkuma/koenjitpoeder (geelwortel)

Het lijkt meer dan het is! De helft bestaat namelijk uit de verschillende natuurlijke smaakmakers. Je kunt de rijst natuurlijk ook vervangen door (udon)noedels of mihoen en het gehakt en de spekjes kunnen natuurlijk ook weggelaten of vervangen worden door gamba's, kipfilet, biefstukreepjes of een vleesvervanger. Verder kun je qua groente ook veel variëren. Alles kan, want met dit 'pure' kruidenmengsel wordt het sowieso lekker!

Bereiding:
Kook de rijst volgens de verpakking klaar. Blancheer de haricot verts of sperziebonen. Bak de spekjes (giet het overtollige aan vet af). Voeg hier, als de spekjes klaar zijn, het gehakt aan toe. Zodra het gehakt bruin wordt voeg je de fijngehakte ui en knoflook toe. Roer door elkaar totdat alles gaar is. Voeg dan de rest van de groentjes, inclusief bonen, erdoor en wok het totdat alles beetgaar is. Doe de ketjap samen met alle kruiden in een kommetje en roer hier je eigen pure kruidenmengsel van. Voeg dit toe aan je vlees/groentemengsel en meng het goed door elkaar. Voeg daarna de verse koriander en de rijst toe. Roerbak dit een paar minuutjes en serveer de nasi met selfmade satésaus en cassave chips! Eet smakelijk!

Xoxo Anneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten